15 Mayıs 2008 Perşembe

Kutup ayıları 50-60 yıl içinde yok olabilir

Son 40 yılda doğaya gelen zararın yüzde 90’ı küresel ısınma kaynaklı. Yaklaşık 30 bin canlı türü sırf bu yüzden yaşam alanlarını değiştirmek zorunda kaldı ya da sayıları azaldı. Tehdit altındaki türlerin başında da kutup ayıları geliyor.
Güney kutbundaki penguen nüfusunun azalması, Afrika göllerinde giderek daha az balık kalması, Avrupa’da kuşların göç yollarının değişmesi, hepsinin altında küresel ısınmanın yok edici etkisi yatıyor.

Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli önderliğinde yürütelin çok uluslu araştırma, 1970’lerden bu yana doğanın gördüğü zararın yüzde 90’ının arkasında küresel ısınmanın yattığını gösterdi. Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, 28 bin 800 hayvan ve bitki türünün yaşam alanları ve davranış biçimleri de yine aynı sebepten değişti.Amerikan hükümetinin açıkladığı bir başka araştırma da benzer veriler içeriyor. Buna göre, buzulların erimesi kutup ayılarını yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı.Bu tehlike daha önce de dile getirilmişti. Ancak bu kez farklı olan ABD’li uzmanların kutup ayılarına çok daha kısa bir ömür biçmesi. Araştırmada, gelecek 50-60 yıl içince bu korkutucu sonuçla karşılaşılabileceği belirtiliyor...


TEHDİT ALTINDAKİ TÜRLER LİSTESİNE EKLENDİ

ABD İçişleri Bakanı Dirk Kempthorne, küresel ısınmanın neden olduğu Arktik deniz buzları seviyesindeki azalma sebebiyle, kutup ayılarının da “tehdit altındaki türler” sınıfına alınarak korunmasına karar verdiklerini açıkladı. Kempthorne, bu kararın, “kutup ayılarının da yakın gelecekte, nesli tükenme tehlikesi altında olan türler içine gireceği” anlamına geldiğini kaydetti. ABD’nin, “Tehlike altındaki türler” (Endangered Species Act) yasasına göre türler, “tehdit altındakiler” ve “nesli tükenme tehlikesi altındakiler” olarak iki farklı seviyede listeye alınıyor. Başta Grönland ve Norveç olmak üzere Alaska, Kanada ve Rusya’da yaşayan kutup ayılarının sayıları, küresel ısınmanın yanı sıra, çevre kirliliği ve yanlış avlanma nedeniyle de azalıyor.

Yani küresel ısınma ile savaş için pedal çevirmeye devam.


Kaynak : http://www.ntvmsnbc.com


Hiç yorum yok: